Contact

J.W. van Dongen:
Mobiel: 06 - 24745325
(24 uur per dag/7 dagen per week bereikbaar)

Email:
jvandongen@move2improve.eu

R.F. Bras:
Mobiel: 06 - 55872116
(24 uur per dag/7 dagen per week bereikbaar)

email:
rbras@move2improve.eu

Ons praktijkadres is
Dumasstraat 201
3076 HK Rotterdam

wij zijn direct, zonder verwijzing toegankelijk

 

Acupunctuur

‘Op vele punten inzetbaar’

Waarde acupunctuur is al tientallen eeuwen bewezen.

Chinese geneesheren gebruiken acupunctuur al vele duizenden jaren om ziekten te genezen en klachten te verlichten. Bovendien zijn er ziekten mee te voorkomen; acupunctuur vergroot de natuurlijke weerstand, verhoogt de pijndrempel en vergroot de levenslust.

Mogelijk het meest indrukwekkend van de Traditionele Chinese Geneeskunst als geheel is wel dat men er al tientallen eeuwen geleden het functioneren van de mens mee kon verklaren. De combinatie met manuele therapie werkt versterkend, een niet of slecht functionerend gewricht verstoort het effect van de acupunctuur. Het ontspannende effect van de acupunctuur kan worden vergroot door de specifieke ontspanningstechnieken volgens de Emwavemethode.

Traditionele Chinese geneeskunst in de westerse samenleving.

In het westen hebben we een wetenschappelijke medische aanpak. Op veel gebieden (zoals chirurgie, geneesmiddelen) werkt dat goed. Toch hebben tal van patiënten het gevoel dat deze aanpak zich beperkt tot het bestrijden van de ziekte en de symptomen. Het neemt niet de algemene beleving van de zieke als uitgangspunt van behandeling. In acupunctuur is de ziekte geen fenomeen op zich, maar gaat het om het welbevinden van de mens als geheel. Dat geeft acupunctuur duidelijk een ander, holistischer uitgangspunt. De acupuncturist wijst de westerse technieken niet af, maar streeft ernaar dat de sterke kanten van de westerse medische werkwijze en acupunctuur elkaar aanvullen.

Yin en Yang en het zoeken naar harmonie.

In de acupunctuur heeft een gezond mens ‘harmonie tussen yin en yang’. Langdurige verstoring daarvan kan leiden tot ziekten of klachten. De acupuncturist zet zich in om die balans te herstellen. Yin en Yang staan voor twee tegengestelde krachten. Volgens de traditionele Chinese wereldbeschouwing bestaat het universum uit een kringloop van (levens)energie, Qi of Chi genaamd (spreek uit 'Tsjie'). Deze energie heeft een negatieve, donkere, schaduwkant (Yin) en een positieve, lichte, zonnige component (Yang). Alles om ons heen, de dingen, onze gedachten en onze gevoelens zijn het resultaat van de wisselwerking van Yin en Yang. De witte stip in het zwarte deel van het Yin-Yangteken en de zwarte stip in het witte deel geven aan dat iets nooit helemaal Yin of helemaal Yang is. Er is een drang om elkaar aan te vullen en te zoeken naar evenwicht.

Energie in het menselijk lichaam circuleert in 24 uur.

De Chinezen ontdekten dat de energie door het menselijk lichaam via een stelsel van kanalen in 24 uur compleet circuleert. Er zijn twaalf hoofdkanalen of meridianen, die elk in verbinding staan met een orgaan in ons lichaam. De acupunctuurpunten bevinden zich hier. Westerse medische onderzoeken hebben aangetoond dat de meridianen inderdaad bestaan, maar ze zijn voor het oog niet zichtbaar. De voeding voor dit circuit komt uit de organen, en daarvoor is het belangrijk wat iemand eet en drinkt en hoe de levenswijze is. Ook erfelijke eigenschappen beïnvloeden de energieproductie.

Vijf seizoenen, verbonden aan de elementen.

Naast het Yin-Yang beginsel heeft het traditionele Chinese denken nog een ander basisprincipe: de Vijf Elementenleer. De Chinezen hanteren vijf seizoenen (onze vier seizoenen plus de nazomer). Elk is verbonden aan een 'element': Vuur (zomer), Aarde (nazomer), Metaal (herfst), Water (winter) en Hout (lente). In de Yin-Yang theorie zijn lente en zomer Yang (veel energie) en herfst en winter Yin (weinig energie). De nazomer (aarde) staat in het midden. Het sluit de groei van lente en zomer af en luidt de rust van de winter in. De elementen corresponderen met organen in het menselijk lichaam. Elke verstoring van de cyclus - buiten of binnen het lichaam - roept een reactie op om het evenwicht te herstellen. Vanuit deze wetenschap kunnen we het lichaam helpen dat evenwicht sneller te bereiken. Dit is het basisprincipe van acupunctuur.

Diagnose en Therapie.

Om tot een juiste diagnose te komen, stelt de acupuncturist u een aantal vragen en worden er vragenlijsten ingevuld. Verder wordt vaak naar de tong gekeken, omdat hierop een soort ‘overzichtskaart’ aanwezig is van de energiebanen. Polsdiagnostiek of een computeranalyse volgens Prognos worden toegepast om de energie in kaart te brengen. Vervolgens worden er steriele acupunctuurnaaldjes gebruikt die na afloop worden weggegooid. De naaldjes blijven gemiddeld 20 minuten zitten. Meestal wordt u 1 keer per week behandeld en wordt in overleg met de acupuncturist het aantal behandelingen bepaald.