Medical Taping Concept

Bijna iedereen heeft het weleens gezien of gehad. De mooie gekleurde tapes in allerlei vormen over het lichaam geplakt. In de sport wordt het bijna dagelijks gebruikt, maar sinds een aantal jaren ook in de ‘gewone’ fysiopraktijken. 

De tape, die dezelfde elasticiteit als de menselijke huid heeft, werd ontwikkeld door een kinesioloog die tot de ontdekking kwam dat de oorzaak van de klachten vaak in de spieren lag. De wetenschap van nu geeft aan dat onze fascia (het verbindende netwerk van ons lichaam) verantwoordelijk is voor de meeste klachten en symptomen. 

De methode werd ontwikkeld om het lichaam te helpen bij het natuurlijke genezingsproces en maakt het mogelijk spieren en gewrichten te ondersteunen en ze stabiliteit te geven, zonder de beweging te beperken. 

De effecten van de tape zijn:

  • Activering van de vochtcirculatie, nadat weefsel is gescheurd ontstaat er vocht in het lichaam. Dit beperkt vaak het bewegen. Door de tape op een bepaalde manier op de huid te plakken, zorgt dit voor toenemende circulatie van het vocht. 
  • Beïnvloeding van het pijnsysteem, het stimuleert namelijk de huidzenuwen die een signaal sturen naar de hersenen voor de pijnonderdrukking. Doordat de tape de pijn onderdrukt, kunnen de lichaamsfuncties herstellen en kan het genezingsproces beter verlopen. 
  • Optimaliseren van de spierfunctie, de tape kan de spier helpen beter te ontspannen of te ondersteunen bij het leveren van kracht. 
  • Stabiliseren van de gewrichtsfunctie, de tape kan met een bepaalde techniek zo aangelegd worden dat het gevoel van stabiliteit wordt versterkt door voortdurend een prikkeling te geven aan de huidsensoren. 

Medical taping kan een onderdeel zijn van de therapie, waar wij door de belangrijke werking dan ook regelmatig gebruik van maken. Wij zullen altijd met u bespreken of het in uw klachtenbeeld past.